Senaryo Yazmak

  •  SENARYO YAZMAK

Senaryo tanım olarak görüntü ve sese dönüşecek bir düşüncenin, bir olayın yazıya dökülmesidir. Yazılı sinema metnidir.

Senaryo yazmak için öncelikle bir ilham kaynağına ihtiyacınız vardır. Bu ilhamı herhangi bir şeyde bulabilirsiniz. Bu bir düşünce, durum, mekan, insan ya da aklınızda beliren bir sahne olabilir. Burada önemli olan bu konuların üzerine eğilip yazmaya başlamaktır. İşin pratiğini kavradıktan sonra yaratıcılığınızı çok daha rahat kullanabilirsiniz.

Fakat başlangıçta anlatıldığı kadar kolay olmayabilir. Bu durumda kendinize yöntemler geliştirmeye çalışın. Beyin fırtınası gibi. Mesela aklınızdaki durum, düşünce ya da sahneye bir karakter yerleştirip, sorularla bu karakterin detaylarını yaratmaya çalışabilirsiniz. Ünlü 5N 1K kuralını kuralını kullanabilirsiniz. ‘Ne?’, ‘Neden’, ‘Ne zaman’, ‘Nasıl?’, ‘Nerede’? ve ‘Kim?’.   Üzerinde çalışarak kendi yönteminizi geliştirin. Yaratıcılığınızı arttıracak ve canlı tutacak öneri ve tavsiyelere daha sonra değineceğiz.

Son olarak ise klasik fakat geçerli bir tavsiye olarak “kafa gelişmesi”. Kafa gelişmesi terimi çok okumak, çok çalışmak, yüzeysel olmamak, göstermelikten kaçınmak, kafa yormak, bireşimler yapmak, ayırmak, bilimde ve sanatta yaratıcı olmak, gözlemci olmak, bildiğini söylemek anlamındadır. (Öztuna 1982: 41).

David Cronenberg

  • Tema ve Seçimi

Bir filmin ilk görüntüsünden son görüntüsüne dek anlatılmak istenen ve son görüntüleri arasında enine boyuna işlenen, geliştirilen, fikrin özünü yaratan, içeriğini oluşturan, bir öyküye bağlı olarak anlatılan ana düşünceye, egemen olan görüşe, iletiye, öğretiye tema (önerme) denir.

Tema ilgi çekici, dinamik, son derece yalın,sağlam ve belirgin olmalıdır.

Tema seçildikten sonra tema uygun öykü içerisinde işlenir.

Tema ve konu farkı: Konu sanat eserlerinin altyapısıdır. Yorumlanır,  işlenir, hikaye, şiir, heykel, tablo, beste olur. Ama konu orada, yine yerli yerinde durmakta, yaratıcı gücü tetiklemek için başka sanatçıları beklemektedir. Lajos Egri’nin Piyes Yazma Sanatı kitabındaki Romeo ile Juliet örneğinden açıklayalım. Egri, Romeo ile Juliet’in temasını (önerme) “Büyük aşk ölümü bile yener” olarak belirler. Öykünün dramatik konusu ise aşk’tır. Etkin eylem yenme sözcüğüdür. Her tema etkin bir eylemi anlatmalıdır.

Nerelerden tema çıkarabilirsiniz?

–          Kendi hayat deneyimlerinizden,

–          Günlük hayat sırasında karşılaştığınız herhangi bir olaydan,

–          Roman, öykü, tiyatro oyunu, şiir ya da gazete haberinden.

–          Modalar, akımlar, düşünceler, felsefeler…

–          Kısaca toplum yaşayışındaki her olaydan tema çıkarabilirsiniz.

  • Tema hakkında önemli bilgiler

–          Temada genellikle evrensel konular işlenir.

–          Tema, öyküden doğal biçimde çıkmalıdır. Tema, bir film için başlangıç noktası sağlayabilir, fakat öyküye egemen olmamalıdır.

–          Temanın etkili sunumu için, tema filmin tamamı tarafından tanımlanmalıdır.

–          Tema diyoglarla anlatılmamalıdır. Film ana fikrini göstermeli ve seyirciye yaşatmalıdır.

Yorum bırakın